Erikoistuminen - Vesihuolto

Kun Suomessa siirryttiin Aluepelastuslaitoksiin perustuvaan organisointiin ja sen mukana kuntarajat pelastustoiminnassa poistuivat, vapaapalokuntien erikoistumisen tärkeys korostui.

Kaarinan VPK päätti yhteistyössä Kuusiston VPK:n kanssa erikoistua normaalin pelastustoimen tehtäviensä lisäksi kokonaisvaltaiseen vesihuoltotoimintaan Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen alueella. Perustehtävänä on vastata nimensä mukaisesti vesihuollosta kokonaisuudessaan, suuria vesimääriä vaativissa tilanteissa (maastopalot, rakennuspalot) niin, että pelastuslaitos ja muut palokunnat voivat keskittyä sammuttamiseen ja pelastamiseen. Vesihuolto on siis suuren määrän veden siirtoa paikasta toiseen, mutta ei aina välttämättä veden siirtoa tulipalopaikalle vaan myös veden siirtoa pois vahinkopaikalta kuten tulvatilanteessa jne.

Tätä varten Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on sijoittanut käyttöömme vesihuoltotoimintaan tarkoitetun yksikön (T88). Lisäksi käytössämme on peräkärryyn sijoitettu suurtehoruisku millä saadaan luonnonvesilähteistä suuriakin vesimääriä siirrettyä. Kuusiston VPK täydentää vesihuoltoryhmää omalla yksiköllään (K31).
Lue lisää vesihuoltotoiminnasta Pelastustieto lehden artikkelista (7/2008).

Kuva vesihuoltoryhmästä missä koko kalustoa on esillä

Vesihuoltoryhmä koostuu seuraavasta kalustosta:
- T88 letkuyksikkö (mm. noin 2 kilometriä 4” runkoletkua ja tarkoituksen mukaista liitinkalustoa)
- T87 miehistökuljetusauto + suurtehoruiskuperäkärry.
- K31 pelastus- ja kalustoyksikkö.

Palokunnat ovat itse investoineet tarvittavan tietotekniikan (karttaohjelmat, jne.) yksikköihin.

Kaarinan VPK sai vesihuoltotoiminnasta palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon vuonna 2009.